Sisäinen puhe ja itsemyötätunto
Oletko huomannut, miten puhut itsellesi uudessa tai jännittävässä tilanteessa esim. vaativan työtehtävän edessä? Tsemppaatko itseäsi tyyliin "hyvin se menee" tai "teet vain parhaasi"? Vai onko puheesi vähemmän kannustavaa, kuten "nyt varmasti mokaan", "taitoni ei riitä tässä tilanteessa" tai "nolaan vielä itseni"? Kun tarkkailee omaa sisäistä puhetta, voi usein huomata olevansa itse itsensä pahin kritisoija ja kykyjen epäilijä. Jos huomaat tilanteita, jossa tsemppaamisen sijaan luot itsellesi uhkakuvia omasta suoriutumisestasi, niin pysähdy miettimään, puhuisitko samalla tavalla läheisellesi tai kollegallesi, joka on vastaavassa tilanteessa.
Itsemyötätunto on kykyä suhtautua armollisesti itseensä. Itsemyötätuntoa voi kehittää ja opetella olemaan itselleen armollisempi niin, ettei vaadi itseltään liikaa ja hyväksyy myös epäonnistumiset ja negatiiviset tunteet. Stressaavan tai kiireisen arjen keskellä voi olla vaikea tiedostaa sitä, onko itselleen kovin armoton, ja miten puhuu itselleen tai miten suhtautuu itseensä. Vaatii rauhoittumista ja tilaa pysähtyä pohtimaan sitä, millaisia odotuksia luo itselleen ja miten puhuu itselleen. Harjoittelun avulla voi vahvistaa omia taitoja tunnistaa oma sisäinen puhe ja muuttaa sitä itsemyötätuntoisempaan suuntaan. Eikö olisikin mukavampi tarttua vaativaan työtehtävään, jos voisi kannustaa itseään sanomalla "teen parhaani ja sen on tässä tilanteessa riitettävä" tai "minä pärjään".
Mikäli kaipaat tukea itsemyötätunnon vahvistamiseen niin mindfulness-harjoitteet tarjoaa oivallisia keinoja siihen. Samoin työnohjauksessa on mahdollista pohtia työssä toimimisen ja työssä jaksamisen näkökulmasta itsemyötätunnon merkitystä.