Palautuminen

02.05.2021

Oletko pohtinut, millaiset asiat vapaa-ajallasi edistävät työstä tai opiskelusta palautumistasi, ja mitkä asiat ja velvollisuudet vaikeuttavat palautumista? Erilaisissa elämäntilanteissa mahdollisuudet hallita omaa vapaa-aikaansa ja tehdä itselle tärkeitä ja voimavaroja palauttavia asioita ovat erilaiset. On kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, miten voisit järjestää arkeen edes pieniä palautumista mahdollistavia hetkiä itsellesi, ja miten ehkä karsia niitä velvollisuuksia vapaa-ajalta, jotka enemmän kuormittavat kuin palauttavat voimavaroja.

Psykologisesta näkökulmasta palautumisessa oleellista on ihmisen oma kokemus  palautumisestaan; kokeeko hän itse olevansa valmis kohtaamaan uusia vaatimuksia ja suoriutuvansa työn tai opiskelun arjesta. Ponnistelujen ja palautumisen välillä on tasapaino, mikäli ihminen ehtii palautumaan aikaisemmasta kuormituksesta ennen kuin joutuu taas ponnistelemaan työn tai opiskelun vaatimusten vuoksi.  Fysiologisesta näkökulmasta tarkasteltuna, energiavarastojen ja hormonitasapainon palautuminen edellyttää riittävän pitkää lepoa öisin ja vapaa-ajalla. Erityisesti uni on yksi tärkeimmistä asioista elpymisen kannalta. 

Seuraavien kysymysten kautta voit pohtia, mikä auttaa sinua palautumaan työn tai opiskelun vaatimuksista:

  • Millainen vapaa-ajan tekeminen tuo Sinulle iloa ja hyvää oloa? Kaipaatko rauhaa ja yksinoloa vai sosiaalisia kontakteja? Lepoa vai aktiivista tekemistä?
  • Kaipaatko vapaa-ajalle uuden oppimista, onnistumisen ja pystyvyyden kokemuksia?  Minkälaisen taidon opettelu voisi tukea palautumistasi?
  • Vaikeuttaako työasioiden, kuten työsähköpostien ja -puheluiden hoitaminen vapaa-ajalla palautumistasi? Onko Sinun mahdollista itse tehdä rajauksia työn ja vapaa-ajan erottamiseksi? 
  • Millaisen toiminnan tai millaiset tilanteen koet rentouttavaksi? Voisiko mindfulness- tai rentoutusharjoituksista olla Sinulle apua?

Itseä kuuntelemalla voi tehdä viisaimmat valinnat palautumisen edistämisen osalta. Toisena päivänä palauttavana toimintana voi olla kävelylenkki kaverin kanssa, kun taas toisena päivänä palauttavinta voi olla päiväunet tai lempiohjelman katselu televisiosta.